Detall de la Noticia
En el món de les urgències/emergències el factor temps és vital. En minuts es pot decidir la gravetat del sinistre: el número de persones implicades, la gravetat de les ferides, els danys materials, els sinistres secundaris que sorgeixen del primer, etc. Els equips d'emergència (policia, bombers, ambulàncies, protecció civil,...) han d'arribar, actuar i informar molt ràpidament. Per poder fer això, cal estar formats i preparats.
Cada cos té la seva formació específica, però en els primers moments la dotació que arriba primer ha de saber "una mica de tot": una ambulància que arribi a un accident de trànsit i atengui a les víctimes estarà actuant bé, però si no ha senyalitzat bé la seva posició pot haver un risc potencial de segons accidents o pot estar en joc la seguretat del propi personal sanitari (efecte túnel). Segur que hem vist més d'un cop un bomber regulant el trànsit o un policia apagant un foc amb un extintor.

Molts aspectes són obvis o de sentit comú, però cal tenir-les presents i interioritzades per a que en situacions difícils no perilli la nostra integritat física ni la dels demés. Els avisos telefònics estan cada cop més centralitzats (112), així es poden activar els serveis que calguin de forma conjunta. Però per sistema de treball, són els cossos policials qui estan al carrer fent patrullatge i té un parc mòbil més àgil; això farà que en molts sinistres siguin els indicatius policials qui arribin primer i hagin de fer de policia-bomber-sanitari alhora.

Per raons de la nostra professió ens veurem obligats a "jugar-nos" el físic pel ciutadà. Doncs, si hem de fer-ho, fem-ho amb consciència dels perills més comuns, tal com va dir German A: "Els herois morts no salven vides".Els vehicles policials porten extintors, però sabem quan, com i quin haurem d'utilitzar? A les dependències policials trobem uns armariets vermells amb una mànega a dins: les BIE's, sabrem utilitzar-les quan calgui?

Aquest és l'objectiu del curs, saber avaluar i saber analitzar els riscos que tenim davant i actuar tot prenent les mesures de seguretat. També veurem quin és el paper dels cossos policials dins els plans especials d'emergència, les seves funcions i competències.


Web optimitzada per a internet explorer 8 o superior
Veure normativa ICES